© copyright 2013, Disclaimer
Powered by Pelvitec
Sitemap

EMDA logo
EMDA
ga naar de Nederlandstalige site
go to the English site
Optimale behandeling van oppervlakkige blaastumoren.
31 januari 2013
Vanwege een wereldwijd dreigend tekort aan BCG (dat gebruikt wordt als blaasspoeling na het verwijderen van tumoren met een relatief hoog risico op progressie) hebben de Britse, Spaanse en Italiaanse vereniging van urologen alternatieve behandelmethoden voorgesteld. Hierbij wordt EMDA als eerste genoemd.

Nieuws:

30 januari 2013
Blaaskanker in Nederland met 34 procent gestegen

Het aantal nieuwe gevallen van blaaskanker per jaar in Nederland is met ruim 34 procent gestegen in 10 jaar tijd. Meer kennis over de preventie van deze kankersoort is noodzakelijk. Daarom financiert Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in 2013 een nieuw onderzoek van de Universiteit Maastricht dat meer inzicht kan geven in een mogelijk verband tussen voeding en blaaskanker.

In 2010 werd er in totaal bij 6.019 mensen in Nederland blaaskanker ontdekt, in 2000 waren dat nog 4.463 mensen. Blaaskanker komt in Nederland bijna viermaal zo vaak bij mannen als bij vrouwen voor. Het is bovendien wereldwijd kankersoort nummer 7 voor wat betreft het aantal nieuwe gevallen per jaar.
Prof. Maurice Zeegers van de Universiteit Maastricht gaat wereldwijde resultaten van onderzoek naar een mogelijk verband tussen voeding en blaaskanker met elkaar samenvoegen en analyseren in een innovatief onderzoeksproject. Het betreft een wereldwijde samenwerking. Het doel is om op basis van meerdere onderzoeksresultaten te analyseren of er een verband is tussen voeding, voedingsstoffen, voedingspatronen en blaaskanker.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Wij zijn heel enthousiast over de nieuwe onderzoeksprojecten die het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vanaf dit jaar financiert. Deze onderzoeken hebben allemaal het potentieel om bij te dragen aan onze kennis over de preventie van kanker. Het onderzoek naar een mogelijk verband tussen voeding en blaaskanker, bijvoorbeeld, zou kunnen bijdragen aan voedingsrichtlijnen met als doel het risico op deze ziekte te verlagen."
Bron: Persbericht Wereld Kanker Onderzoek Fonds via Nieuwsbank                           30/1/2013
10 mei 2014
Tijdens een urologiecongres in Engeland worden de resultaten van het gebruik van EMDA bij 108 hoog-risico patiŽnten gepresenteerd door Dr. OíBrien. EMDA in combinatie met BCG blijkt zeer effectief.
10 oktober 2014
Wegens het aanhoudend tekort aan BCG (blaasspoeling die na verwijdering van tumorcellen met een Ďgemenerí karakter) wordt door de Nederlandse Vereniging van Urologie de EMDA-behandeling als alternatief genoemd.†
5 juli 2016
Een Engelse groep onder leiding van dr. Gan levert een belangrijke bijdrage (Journal of Urology 2016) aan de wetenschappelijke onderbouwing van de effectiviteit van EMDA bij de behandeling van blaaskanker patiŽnten met een hoog risico op Ďterugkeer en progressieí. Klik hier voor meer informatie.
10 januari 2017
In de meest recente behandelrichtlijnen van Duitse vereniging van Urologie (september 2016) heeft EMDA, electromotive drug administration, een duidelijke plaats gekregen (pagina 33).
Klik hier om de betreffende pagina uit deze richtlijn te openen. Klik hier om de verkorte richtlijnen te openen (Duitse teksten..).
11 mei 2017
Vanaf heden wordt EMDA ook als behandelingsoptie aangeboden door de urologen van zowel het Gelre Ziekenhuis locatie Apeldoorn als het Gelre Ziekenhuis locatie Zutphen.
6 juni 2017
EMDA wordt in de Europese (EAU)-richtlijnen genoemd als methode om het effect van mitomycine te vergroten bij de behandeling van NMIBC. Daarnaast wordt in de EAU richtlijnen ook de combinatietherapie van BCG en MMC+EMDA genoemd als methode om de ziektevrije periode te vergroten en de mate van progressie te reduceren (pg 24).
Klik hier om de hele 2017-richtlijn te downloaden.
27 oktober 2017
De Nederlandse Vereniging voor Urologie noemt de EMDA-behandeling een goede en effectieve optie bij de behandeling van hoog-risico blaaskanker en raadt EMDA aan als alternatief bij een tekort aan BCG.
Klik hier om het advies van de NVU te downloaden
juni 2018
De Nederlandse Vereniging voor Urologie publiceert een standpunt over de toegevoegde waarde van EMDA bij de behandeling van niet-spierinvasief blaascarsinoom.
Klik hier om het advies van de NVU te downloaden
oktober 2018
Racioppi publiceert een onderzoek waarbij wordt aangetoond dat een significant aantal hoog-risico patiŽnten dat in eerste instantie slecht op BCG reageerde, toch goed en effectief met EMDA behandeld werden.
Klik hier om deze volledige publicatie te downloaden
september 2019
Een Zwitserse groep (Carando et al) laat in een (weliswaar beperkte) groep van 65 patiŽnten erg goede resultaten zien na enkele EMDA-behandelingen. Follow-up was 6 maanden. Betrof zowel intermediate- als high-risk patiŽnten.
Klik hier om deze volledige publicatie te downloaden
augustus 2020
Carando, Zazzara et al, laten in een nieuwe studie van 101 patiŽnten wederom erg goede resultaten van EMDA zien. Follow-up was relatief kort (3 & 6 maanden) maar de verschillen met een Ďstandaardí behandeling waren significant. Het ging om patiŽnten met een gemiddeld tot hoog risico op Ďterugkeren en agressief wordení van de tumor (na operatie).
Klik hier om deze volledige publicatie te downloaden
maart 2022
Een nieuwe Europese studie  bij 216 patiŽnten bevestigt opnieuw dat de behandeling met EMDA/MMC bij NMIBC net zo effectief is als de behandeling met BCG, met weinig complicaties.
Klik hier om deze volledige publicatie te downloaden