© copyright 2013, Disclaimer
Powered by Pelvitec
Sitemap

EMDA logo
EMDA
ga naar de Nederlandstalige site
go to the English site
Optimale behandeling van oppervlakkige blaastumoren.
Wat is EMDA?
EMDA is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van oppervlakkige blaastumoren. Het verbetert de effectiviteit van de medicatie die in uw blaas wordt ingebracht en die moet voorkomen dat de tumor terugkeert of zich ontwikkelt tot een kwaadaardiger type tumor.

EMDA staat voor: ‘Electro Motive Drug Administration’ en is gebaseerd op de eeuwenoude “iontoforese techniek”, waarbij een bepaald medicijn door middel van een elektrisch spanningsverschil, dieper in het lichaam, naar de juiste plek wordt gebracht.

Iontoforese is een niet-invasieve toedieningsvorm voor geneesmiddelen waarmee hoge concentraties van een medicament door de huid getransporteerd worden (transdermaal) door middel van elektrisch geladen medicatie-bevattende deeltjes (ionen).
Hoe werkt EMDA?
De theorie achter EMDA is relatief eenvoudig:

Via een katheter die in uw blaas wordt geplaatst, wordt een medicijn ingebracht (chemo-therapeuticum).
Hiernaast worden twee spons-elektroden op uw onderbuik gelegd.
Zowel de katheter (die een metalen plaatje bevat) als de spons-elektroden worden aangesloten op een kastje dat een kleine stroom kan opwekken.
Een elektrisch veld (spanningsverschil tussen het metalen plaatje op de katheter en de elektroden op uw buik) zorgt ervoor dat het positief geladen medicijn zich via de weg van de minste weerstand voortbeweegt naar de negatieve pool (spons-electroden op uw onderbuik).

Wetenschappelijk is bewezen dat door gebruik van EMDA de medicatie dieper in de blaaswand doordringt en dat hierdoor de kans aanzienlijk kleiner wordt dat de tumor na de operatie weer terugkeert.
Is het een vervelende behandeling?
Nee, de EMDA-behandeling voelt u niet of nauwelijks. De geringe stroomsterkte kan hooguit voor wat tintelingen op de buik (onder de spons-elektroden) veroorzaken.
De verpleegkundige zal dan de elektroden wat verschuiven waardoor de tintelingen kunnen verdwijnen.

Tijdens de behandeling die 30 minuten duurt, ligt u comfortabel op een bed en kunt u, als u dat wilt, rustig wat lezen.

Na afloop van de behandeling kan de huid onder de spons-elektrode rood gekleurd zijn. De (gelijk)stroom heeft namelijk de doorbloeding van de huid gestimuleerd. Dit trekt na enkele uren weer weg.
Duurt de behandeling langer dan anders?
In een ziekenhuis waar geen EMDA wordt gebruikt, krijgt u ook een katheter in de blaas met dezelfde medicatie. U moet dan de medicatie één tot anderhalf uur in de blaas houden, om de medicatie de tijd te geven om in de blaaswand door te dringen. Een EMDA-behandeling kost dus eigenlijk geen extra tijd.
Na 30 minuten bent u klaar.
Zijn er schadelijke bijwerkingen of andere risico's?
Bij sommige patiënten kan er onder de spons-elektroden op de buik een tintelend gevoel ontstaan.
Een enkele patiënt vindt dat vervelend. De verpleegkundige kan dat meestal oplossen door wat meer gel of water onder de elektroden aan te brengen of door de elektroden wat te verschuiven. Verder zijn er geen risico’s of bijwerkingen bekend (die direct gerelateerd zijn aan EMDA).
Is het een dure behandeling?
Een EMDA-apparaat kost minder dan € 10.000,-. Het apparaat gaat vervolgens zeker 5 tot 10 jaar mee. Hiernaast moet het ziekenhuis voor iedere EMDA-behandeling een disposable katheter kopen.

Voor de meeste patiënten met een z.g.n. ‘gemiddeld risico’ (op terugkeer en verergering van de tumor), is echter maar één EMDA-behandeling; dus 1 katheter nodig.

Indien het laboratorium van het ziekenhuis heeft bepaald dat u een tumor heeft met een relatief hoog risico op terugkeer en progressie, kan een veel duurdere chemotherapie (BCG) af en toe worden vervangen door een effectieve combinatie van EMDA met chemo-therapeuticum.
In deze situatie zal er ongeveer 7x een BCG-behandeling worden vervangen door een combinatie van EMDA met chemo-therapeuticum. Dit kost het ziekenhuis ongeveer 20% extra aan materialen. Maar indien de resultaten zoals vermeld in publicaties worden waargemaakt, zijn er enorme financiële besparingen te verwachten doordat er meer patiënten genezen en/of dat de tumor pas veel later terugkomt.
Hoe effectief is de EMDA-behandeling?
De effectiviteit dient te worden aangetoond door middel van wetenschappelijke publicaties.

(Bij de pagina "De effectiviteit" vindt u informatie die u kunt downloaden als PDF.
Welk ziekenhuis in Nederland en België gebruikt EMDA bij blaaskanker?
Voor een EMDA-behandeling in Nederland en België kunt u terecht in de volgende ziekenhuizen:

- Academisch ziekenhuis Maastricht, Dr. Van de Beek, Uroloog.

- Tergooiziekenhuizen, locatie Hilversum, Dr. Boeken - Kruger, Uroloog.

- Academisch ziekenhuis Gent, prof. Oosterlinck, Uroloog.

- Jeroen Bosch ziekenhuis - Den Bosch, Dr. J. Oddens en Dr. B. Schrier, urologen

- Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, Dr. Bochove-Overgaauw, Dr. IJzerman, urologen

- Gelre ziekenhuizen Zutphen, Dr. Zwaan, Dr. Eijken, urologen
Voor welk type blaaskanker is EMDA geschikt?
EMDA is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van oppervlakkige blaastumoren die niet tot in de blaasspier zijn ingegroeid. Het verbetert de effectiviteit van de medicatie die in uw blaas wordt ingebracht en die moet voorkomen dat de tumor terugkeert of zich ontwikkelt tot een kwaadaardiger type tumor.
Is de informatie op deze website wel objectief?
Nee. Hoewel wij de informatie deze site laten controleren door medisch specialisten, worden op deze website alleen de voor- en nadelen van EMDA (ons product) besproken. De site is wat dat betreft niet objectief. Maar wij zijn er van overtuigd dat de geboden informatie wetenschappelijk correct is en dat EMDA een plaats verdient binnen de urologie; ook in Nederland.

Veel gestelde vragen: