© copyright 2013, Disclaimer
Powered by Pelvitec
Sitemap

EMDA logo
EMDA
ga naar de Nederlandstalige site
go to the English site
Optimale behandeling van oppervlakkige blaastumoren.

Overzicht ziekenhuizen welke EMDA gebruiken bij blaaskanker behandelingen



Voor een EMDA-behandeling in Nederland en België kunt u terecht in de volgende ziekenhuizen:

- Medisch Spectrum Twente  Enschede, Dr. R. Korthorst, uroloog

- Gelre ziekenhuizen  Apeldoorn,
Dr. Bochove-Overgaauw, Dr. IJzerman, urologen

- Gelre ziekenhuizen  Zutphen,
Dr. Zwaan, Dr. Eijken, urologen

- Academisch ziekenhuis Maastricht, Dr. T. Marcelissen, Uroloog.

- Tergooiziekenhuizen, locatie Hilversum, Dr. F. van der Windt, Uroloog.

- Academisch ziekenhuis Gent, prof. Oosterlinck, Uroloog.

-
Jeroen Bosch ziekenhuis  Den Bosch, Dr. S. van der Meer en Dr. B. Schrier, urologen
Dr. A. Boeken-Kruger, uroloog in Tergooiziekenhuizen

Welke ziekenhuizen gebruiken EMDA bij blaaskanker behandeling?

Waarom wordt EMDA bij blaaskanker in de Benelux nog beperkt toegepast?

1. Medisch specialisten zijn over het algemeen voorzichtig als het gaat om de introductie van nieuwe medische technologieën. Dat is heel begrijpelijk, omdat nieuwe technieken vaak onbekende risico’s met zich meebrengen. Daarnaast is het altijd de vraag of het wel verantwoord is om een patiënt de bewezen “gouden standaard behandeling” te ontzeggen en hem/haar een onbekende, onbewezen behandeling te geven.
Echter, de EMDA-behandeling hoeft geen bestaande behandeling te vervangen; het voegt iets extra’s toe.

2. Een andere reden waarom deze behandeling in Nederland nauwelijks wordt toegepast, is de kritiek op de wetenschappelijke EMDA-publicaties: deze zijn met name afkomstig van één groep van ziekenhuizen in Italië. In de ‘wetenschappelijke wereld’ is het belangrijk dat goede resultaten van één onderzoeksgroep gereproduceerd zijn door een andere onderzoeksgroep, alvorens de resultaten voor ‘waar’ aan te nemen.
Het goede nieuws is echter dat een onderzoeksgroep in Engeland zowel in 2012 als in 2016 ook goede resultaten heeft laten zien van EMDA met Mitomycine bij de behandeling van ‘hoog risico' patiënten.

3. De EMDA-behandeling staat nog niet beschreven in de officiële Europese- en Nederlandse behandelingsrichtlijnen voor oppervlakkig blaascarcinoom. Artsen worden geacht hier rekening mee te houden, maar mogen er altijd van afwijken indien zij daartoe een goede reden hebben. Aanpassing van richtlijnen duurt meestal lang. Professor Oosterlinck uit Gent, tot voor kort voorzitter van de Europese richtlijnengroep ‘Oppervlakkig Blaascarcinoom’, heeft in een recent artikel geschreven dat publicaties over EMDA serieus moeten worden genomen. Ondertussen is hij ook gestart met de behandeling in België.
EMDA heeft wel een prominente plaats gekregen in de Duitse richtlijnen (eind 2016) en wordt genoemd in de Italiaanse, Spaanse en Britse behandelrichtlijnen (als alternatief voor BCG).

4. De EMDA-katheters zijn een extra kostenpost die nog niet door de zorgverzekeraars (in de betreffende DBC) worden vergoed.