© copyright 2013, Disclaimer
Powered by Pelvitec
Sitemap

EMDA logo
EMDA
ga naar de Nederlandstalige site
go to the English site
Optimale behandeling van oppervlakkige blaastumoren.

Is het een vervelende behandeling?Nee, de EMDA-behandeling voelt u niet of nauwelijks. De geringe stroomsterkte kan hooguit voor wat tintelingen op de buik (onder de spons-elektroden) veroorzaken.
De verpleegkundige zal dan de elektroden wat verschuiven waardoor de tintelingen kunnen verdwijnen.

Tijdens de behandeling die 30 minuten duurt, ligt u comfortabel op een bed en kunt u, als u dat wilt, rustig wat lezen.
patient bij arts op gesprek

Zijn er schadelijk bijwerkingen of andere risicoís?Bij sommige patiŽnten kan er onder de spons-elektroden op de buik een tintelend gevoel ontstaan.
Een enkele patiŽnt vindt dat vervelend. De verpleegkundige kan dat meestal oplossen door wat meer gel of water onder de elektroden aan te brengen of door de elektroden wat te verschuiven. Verder zijn er geen risicoís of bijwerkingen bekend (die direct gerelateerd zijn aan EMDA).
Na afloop van de behandeling kan de huid onder de spons-elektrode rood gekleurd zijn. De (gelijk)stroom heeft namelijk de doorbloeding van de huid gestimuleerd. Dit trekt na enkele uren weer weg.


Duurt de behandeling langer dan anders?In een ziekenhuis waar geen EMDA wordt gebruikt, krijgt u ook een katheter in de blaas met dezelfde medicatie. U moet dan de medicatie ťťn tot anderhalf uur in de blaas houden, om de medicatie de tijd te geven om in de blaaswand door te dringen. Een EMDA-behandeling kost dus eigenlijk geen extra tijd.
Na 30 minuten bent u klaar.
blaaswand medicijn opname zonder emda
blaaswand medicijn opname met emda
Zonder EMDA
Met EMDA:  meer medicatie žn de Blaaswand

De behandeling.

Is het een dure behandeling?Een EMDA-apparaat kost minder dan Ä 10.000,-. Het apparaat gaat vervolgens zeker 5 tot 10 jaar mee. Hiernaast moet het ziekenhuis voor iedere EMDA-behandeling een disposable katheter kopen.

Voor de meeste patiŽnten met een z.g.n. Ďgemiddeld risicoí (op terugkeer en verergering van de tumor), is echter maar ťťn EMDA-behandeling; dus 1 katheter nodig.

Indien het laboratorium van het ziekenhuis heeft bepaald dat u een tumor heeft met een relatief hoog risico op terugkeer en progressie, kan een veel duurdere chemotherapie (BCG) af en toe worden vervangen door een effectieve combinatie van EMDA met chemo-therapeuticum.
In deze situatie zal er ongeveer 7x een BCG-behandeling worden vervangen door een combinatie van EMDA met chemo-therapeuticum. Dit kost het ziekenhuis ongeveer 20% extra aan materialen. Maar indien de resultaten zoals vermeld in publicaties worden waargemaakt, zijn er enorme financiŽle besparingen te verwachten doordat er meer patiŽnten genezen en/of dat de tumor pas veel later terugkomt.Door gebruik van EMDA  zullen er, op basis van de bestaande publicaties, uiteraard grote besparingen kunnen worden gerealiseerd omdat:

- Er minder tumoren weer terugkeren (minder Ďrecidiefí)

- Als de tumor toch terugkomt, duurt dat (gemiddeld gezien) veel langer (Ďziektevrij intervalí is groter)

Er vanuit gaande dat de wetenschappelijk publicaties over de effectiviteit van EMDA kloppen, leidt het gebruik van EMDA tot grote financiŽle besparingen.